Ankomst til Grøndalen

043-1.JPG

Når man bliver født tidligt om morgenen er det godt med en lille blunder op ad formiddagen. Her har jeg fundet et roligt sted under høhækken, hvor jeg kan fundere lidt over hvad livet handler om, og hvad det er for et sted, jeg er havnet.

Grøndalen er vist ikke det værste sted at slå sig ned, her er tørt og varmt indenfor, masser mad og gode legekammerater. Det kan I læse om i min lille historie her. Imens fortsætter jeg min lur under høet, der dufter dejligt af noget min mor kalder sommer.

Jeg var ikke det første lam der ankom – som I måske ved, så kommer de bedste til sidst. Se her hvilket syn der mødte mig, efter jeg slog øjnene op og havde fundet mig lidt til rette, og hils på mine legekammerater. Livet tegner dejligt?

029fotolam31.jpg

Masser af små lam trives i stalden og er allerede begyndt at efterligne moderfårene. Når mor spiser af høet må det være godt nok, så kan vi også prøve.

029lammevenner1.jpg

Nogle læmninger/fødsler går lettere end andre, vores sorte kæledægge får er lille af størrelse og førstegangsfødende, der er næsten ikke plads nok til lammet og det skal jo ud. Det er ét stort lam hun har lavet, det havde været bedre med to mindre lam.

029sortlamc.jpg

Der er ikke andet at gøre for bonden end at smøge ærmerne op og hjælpe til, tiden kan i sådanne tilfælde hurtigt blive en væsentlig faktor, nogen gange skal det gå kvikt. På billedet tv. sidder lammet godt og grundigt fast og på det næste er lammet lige blevet hjulpet ud. Det er lidt medtaget efter en lang og sej kamp, men heldigvis i live.
De to hvide lam i billedet har fulgt nøje med under hele forløbet, og står nu nysgerrigt og venter på, at den nytilkomne vågner op til dåd.

029hvidtlam1.jpg

De ældre og erfarne får har prøvet det før og klarer fødslen selv – roligt og effektivt bliver der presset, på de rigtige tidspunkter når veerne er der, og ud kommer et nyt lille lam. Moderfåret rejser sig hurtigt for at slikke det nye lam, så pelsen kan blive tør og nu er lammet klar til at modstå kulden. Derefter er det op til lammet at søge ind under fåret og finde frem til yveret. Den første mælk er vigtig for at komme godt fra start.

042a.jpg

Endnu en dejlig dag, hvor der ankom to nye venner til stalden. Vi nyder lammenes start på livet i staldene og når solen igen tager fat, kommer de ud på engene.