Juleæbler

2012-12-14 21.56.59a.jpg

Dejlige æbler fra Lunden, aldrig sprøjtet under opvækst, modnet på træet og plukket i efteråret, opbevaret i stalden på snedig vis, væk fra mus og solsorte, til brug under jul og vinter. Bare tænk på smagen af danske æbler, fås det bedre?
Næppe, og den smag kan udvikles lidt, med en smule snilde, til en lidt mere fyldig smag ved lagring.

Udenfor raser snestormen og julemanden henover himlen. Det er frostgrader og herude kan æblerne ikke opbevares.

2012-12-10 10.39.23a.jpg

Det er fint at opbevare sine æbler i et redskabsskur eller en kold kælder, hvis man er så heldig at have en rigtig gammeldags viktualiekælder til rådighed, behøver vi ikke give råd, men det er de færreste forundt nu.
De fleste ”æblegemmere” opdager hurtigt, at både mus og solsorte er gode til at finde gemmestederne, og hvad der for dyrene er en overlevelse, kan hurtigt ødelægge vores fornøjelse.
Vær snedig, så opdager de ikke dine æbler. Brug en gammeldags æblekasse, en af de gamle trækasser fra en af plantagerne, eller lignende. Placér æblerne i kassen og træk så en gennemsigtig skraldepose henover kassen og luk posen med et bånd eller ståltråd. Posen skal være lukket helt tæt, derved kan dyrene ikke lugte æblerne og de holder sig væk, samtidig holder posen på fugten i æblekassen og æblerne bliver ikke indtørrede og runkne. Sådan kan du opbevare dine æbler i månedsvis, bare temperaturen ikke veksler alt for meget. En konstant temperatur på omkring 2 grader er den bedste, men selv kortere perioder med frost og højere temperaturer, klarer dine æbler fint, posen beskytter faktisk en hel del.
Husk at tjekke æblerne med nogle ugers mellemrum.

2012-12-14 22.47.03a.jpg

Æblerne i kurven her, har været opbevaret cirka 2½ måned, det er ikke til at se det. Det er så forsvindende lidt af æblernes saft der er fordampet, der er end ikke dannet ”fedt” uden på skralden, det første tegn på at æblerne er ved at gå over. I praksis er de mere som en god vin der har lagret og er blevet lidt mere smagfuld, de er så lækre disse æbler i deres smag, at alle bemærker det.

2012-12-14 22.50.49a.jpg

Det fremgår ikke så tydeligt af billedet her, men æblet driver af saft, da vi skralder det. Æblet har været så godt opbevaret, at de fleste friske æbler fra supermarkedet ikke tilnærmelsesvis er ligeså saftige og under ingen omstændigheder matcher smagsfylden – Danske æbler, modnet på træet, opbevaret korrekt – det er i verdensklasse!

Det er i øvrigt den smag vi har forsøgt at få overført på flaske i vores ”æbleportvin” – derfor 😉

2012-12-15 09.51.05a.jpg