Natur

Natur

mulletrold.jpg

250 år kunne troldetræet stå. Mogens Larsen havde hængt et ko-tøjer over en gren og glemt det. 70 år senere var kæden vokset ret gennem stammen – eller var det trolden, der havde tryllet med ko-tøjret, så køerne kunne gå frit?
Så en dag væltede træet, og det var rigtig, rigtig surt for Grøndalens egen lille trold…-for selvom man jo kunne så et nyt træ, ville det ikke blive det samme….Det blev der tænkt en hel del over den sommer.

grøndalwebx3mulle.jpg

Et væltet troldetræ kan altid bruges som klatretræ, og når en skade er gået i rævefælden, er det meget, meget interessant; vi ved ikke hvem der kiggede mest i den forsamling, men fuglen blev senere sluppet fri.
Til højre: I den anden ende af engene er der en der venter med forfriskninger og ikke mindst på at få sin tur i traktoren. Årets høst er begyndt.

dias26såning.JPG

Tidlig høst og sommersåning i køkkenhaven. Vi høstede meget tidligt det år, for vejret var lige til det, men til stor utilfredshed for rævemor, som fik besværet med at flytte rundt med sine små unger.

ræveunge3.jpg

Der gik ikke lang tid før bondeknolden opdagede, hvor ræveungerne var flyttet hen: Stalden. Rævemor valgte at bruge den som børnehave, til stor fornøjelse for os i nogen tid.
Nede i “ringhjørnet” til venstre er to søskende i slåskamp om havehandsken. Vi andre ser på, indtil vi pludselig bliver opdaget af “vagten” – man er vel ræv…..

dias20skthansheks.JPG

Skolen er slut, det er sommerferie! Sankt Hans bålet bliver bygget op, og imens gøres heksen færdig i stalden og der laves fakler til at tænde bålet med. Så er alt klar til den store aften, bare det nu bliver godt vejr!

bålcollage.jpg

Ca. 40 år tidligere blev traditionen med Sankt Hans bål startet af en lille rødhåret gut fra Grøndalsvænge. I fællesskab med vejens andre drenge, fik de lavet nogle meget store bål.

dias27skthansbål.JPG

Midsommer på Grøndalen, børnene tænder bålet. Områdets beboere deltager og nyder bålet til midsommer visen og lyden af heksehyl, når flyvningen til Bloksbjerg begynder.

grøndalwebsnog2.jpg

Fra tørvegrav til en smuk og dejlig mose, her graver Peter Larsen og ældste søn Mogens. Under opgravningen fandt Peter Larsen et ravstykke, størrelsen var enorm, som en mands knyttet næve. Mosen ligger ned til Sjælsø stien og er et kapitel for sig selv, med dens eget lille økosystem af fisk, frøer, snoge, et mylder af insekter og en fantastisk flora. Vi kan godt blive i tvivl, om ikke det er mere besværligt at pleje og passe mosen, end det var at etablere den. Men her er smukt.

dias14høhøst.JPG

Høet skårlægges, spredes og vendes på gammeldags manér, så samles det en uge senere og presningen i småballer begynder. Det kræver godt vejr og en ihærdig indsats, før høsten er på loftet og klar til vinterfodring.

morsaften.jpg

Aftenstund og haven er ordnet, vi nyder godt af alle mors krydderurter; salvie, rosmarin, timian, mynte, oregano og meget mere af det der nyder at gro på skrænterne og i de små bede, hvor der konkurreres om pladsen med jordbær, blåbær, hjulkroner og ikke mindst med lavendler.
Det er sensommer, bierne er gået i hi og i år er det kun salvien der ikke lystrer, den er gået i blomst igen.

dias21grævling.JPG

Lidt gåsefedt i rævefælden og grævlingemor kan ikke holde sig tilbage, hun må bare smage. Hun ved det nok godt, men hun kan ikke lade være, og hun bliver da også altid sluppet fri igen. Til højre er Fiskeørnen kommet på besøg, og spætterne trives i de væltede grantræer, hvor det er let at komme til orme og larver.

juletræ.jpg

Så har vi fundet og fældet årets juletræ. Det lykkes hvert år at finde et træ der er egnet, og hjemad det gå i rask trav. Hvad mon der kommer til at ligge under det i år?

egern.jpg

Et dårligt år for nødder, og vores egern venter tålmodigt på dagens ration fra fuglebrættet. At skulle passe på tre egern unger hele sommeren og samtidig nå at fylde lagerne op til vinteren er svært, så lidt hjælp kan man vel altid bruge……

mus.jpg

…mere utålmodige venner fra stalden er hoppet direkte i foderspanden, men det er umuligt at komme op igen, når man er blevet mæt og tung. Når man så ligefrem får hjælp til at komme op, er der jo ingen fare, så kan vi da bare tage turen igen imorgen, og i overmorgen igen…sikken bondeknold.

cd2 224vinterhus.jpg

Vinter på Grøndalen og sneen er kommet. Vi nyder det smukke landskab, mens vi venter på foråret og en ny cyklus begynder. I staldene er det nye års lam på vej…..