Æblehøst

087a.jpg

Efteråret er her med de dejligste danske æbler, og vi har fantastisk med frugt i år, både i kvantitet og kvalitet. Det har været fugtigt stort set hele sommeren, og de mange frugttræer hos os har nydt godt af vejrforholdene. Det er blevet til meget sprøde og saftfyldte æbler med fuld skala i aromaen på de forskellige sorter, æbler i verdensklasse!

Præsentation1a.jpg
Mere indbydende fås det næppe, det er som om æblerne i år siger ”kom og kys mig”. De gule sødmefyldte paradisæbler skal tilsættes en smule kanel efter henkogning og skal så ligge i lagen og vente på ost og desserter.

043.JPG
Det er lækre sager der fyldes i kurven i disse dage. Fuldt træmodnede æbler, Initial, Gråsten, Elstar, Rubinola, Cox Orange osv. Ingen sprøjtning, lidt dybstrøelse til forårsgødning og så er det ellers naturens egen biorytme og det rigtige høsttidspunkt, der skal have ros for årets resultat.

057a.jpg
Der er ikke nok af de gode gamle trækasser til frugten i år, flere af træerne bærer mere en 25 kg frugt også selvom der er tyndet ud igennem sommeren.

024a_0.jpg
Man kan næsten se smagen af æblet, sådan en morgenstund hvor solen titter frem og giver ”æblekinderne” den helt rigtige glød, samtidigt med at de sidste dråber af nattens dug forlader æblet.

058a.JPG

Dagens høst af fuldmodne æbler, sorteret i kasserne, nogle skal gemmes til brug under vinteren, andre skal presses til most og så bliver der spist et enkelt æble eller to under plukning, på vejen hjem og derhjemme og ikke mindst til dessert efter middagen, gerne sammen med et stykke god ost, Comte og en moden Gorgonzola.

133a.jpg
Og så er der jo lige mosten, vi ved at den kan der ikke laves nok af, den er et kapitel for sig selv. Den er om muligt endnu bedre i år, rødlig i farven af ”æblekinderne”.